Beter Aanbesteden met ambitie in Brabant en Zeeland

Startdatum:
15-09-22 10:00

Op donderdag 15 september 2022 van 10.00 – 12.30 uur organiseert Inkoopbureau West-Brabant samen met Beter Aanbesteden een online kennissessie: Beter Aanbesteden met ambitie in Brabant en Zeeland. In de deelsessies nemen experts uit het veld publieke organisaties in vogelvlucht mee langs een bepaald thema of uitdaging. Verwacht praktische voorbeelden en concrete tips die je aan het denken zetten over de inkooppraktijk in jouw organisatie.


Voor wie?
Deze sessie is speciaal voor inkopers, interne opdrachtgevers, duurzaamheidscoördinatoren en -adviseurs werkzaam bij publieke organisaties in West- en Midden-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland-Zuid. Geef je nu op voor een inspirerend programma met verschillende presentaties en deelsessies passend bij jouw uitdagingen en werkzaamheden.

Programma

 • Welkom en aftrap door gastorganisatie Inkoopbureau West-Brabant en Malou te Wierik (moderator)
 • Hoe goed opdrachtgeverschap leidt tot beter aanbesteden en maatschappelijke impact met Marlous Vogels, Regiomanager Beter Aanbesteden Zuid/West-Nederland bij PIANOo
 • Regionale praktijkcasus over de prijsvraag als aanbestedingsprocedure door Inkoopbureau West-Brabant
 • Deelsessie ronde I
 • Pauze
 • Deelsessie ronde II
 • ‘Een frisse blik vanuit de ondernemer’ met Hans Bakker, Regiomanager bedrijven
 • Afsluiting

Toelichting workshops
Ronde 1 (keuze uit de volgende 2 workshops)

 • In dialoog met de markt: van radiostilte naar volwaardige gesprekspartners – Barry Zuiderwijk, Jurist bij PIANOo.
  “Spreken is zilver – zwijgen is goud” is tegenwoordig niet meer van toepassing – maar hoever kun je eigenlijk gaan in het contact met de markt? In deze sessie leer je meer over de mogelijkheden om in gesprek te gaan met de markt voor, tijdens én na de aanbesteding.
 • Inkoopinstrumentarium: aan welke knoppen kun je draaien voor het beste resultaat? – Sander Bastianen, Adviseur Aanbesteden en Samenwerken bij PIANOo.
  Krijg inzicht in welke instrumenten jij in je koffer hebt als publiek opdrachtgever. Welke procedures en technieken zijn passend bij het gewenste resultaat? En welke contractvorm en samenwerkingsvorm past daarbij?

Ronde 2 (keuze uit de volgende 2 workshops)

 • De overheid als innovatiemakelaar: hoe bied je ruimte voor innovatieve oplossingen? – René Broekhuizen, Programmamanager Innovatiegericht Inkopen en Buyer Groups bij PIANOo.
  Wanneer je een innovatieve oplossing nodig hebt, kun je kiezen uit een breed scala van inkoopinstrumenten: van de concurrentiegerichte dialoog tot een SBIR-competitie. In deze sessie komt dit allemaal aan bod en bekijk je hoe je ook ruimte creëert in bestaande contracten.
 • Het inzetten van TCO als aanbestedingsmethode – Sander Bastianen, Adviseur Aanbesteden en Samenwerken bij PIANOo.
  Vaak begrijpen we de Total Cost of Ownership (TCO) theorie wel, maar hoe breng je dit in de praktijk? Wat zijn de uitdagingen, en hoe los je ze op? In deze sessie worden aan de hand van praktijkvoorbeelden valkuilen en tips gedeeld over TCO.

Praktische informatie

Kennissessie Beter Aanbesteden met ambitie in Brabant en Zeeland
Donderdag 15 september van 10.00 – 12.30 uur
Online via MS Teams
Doelgroep: speciaal voor interne opdrachtgevers, duurzaamheidscoördinatoren en inkopers werkzaam bij publieke organisaties in West- en Midden-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland-Zuid
Organisatie: Inkoopbureau West-Brabant in samenwerking met Beter Aanbesteden en het Nationaal Plan MVI