Mini-symposium – Toepassing van Internationale Sociale Voorwaarden

Startdatum:
25-03-25 09:30

Sta jij als opdrachtgever al voldoende stil bij de internationale toeleveringsketen van producten die ingekocht worden? Weet je onder welke arbeidsomstandigheden grondstoffen worden gewonnen en verwerkt? Hoe weet je dat daar geen kinderarbeid aan te pas komt? En hoe milieuvriendelijk is jouw inkoopopdracht? Tijdens het online mini-symposium op 25 maart 2025 krijg je meer zicht op dit soort onderwerpen.


Met het toepassen van Internationale Sociale Voorwaarden (ISV) richt de Rijksoverheid zich op het voorkomen en aanpakken van misstanden op het gebied van arbeidsomstandigheden, mensenrechten en milieu in de toeleveringsketen.

Wil jij als (interne) opdrachtgever weten wat hier precies onder verstaan wordt? En vooral: hoe je de toeleveringsketen van jouw inkoop kunt checken en eventuele misstanden bespreekbaar maakt met de betreffende leverancier? Sluit dan aan bij dit online mini-symposium.

Het online mini-symposium wordt georganiseerd door PIANOo in opdracht van het Rijksbrede programma Denk Doe Duurzaam. Drie tafelgasten bespreken het onderwerp vanuit verschillende invalshoeken.

Voor wie?
Opdrachtgevers binnen het Rijk, zoals MT-leden, afdelingshoofden en programmamanagers. Ook is het online mini-symposium interessant voor mensen met een vergelijkbare functie binnen medeoverheden, ook al zijn de praktijkvoorbeelden toegespitst op het Rijk.

Programma
3 tafelgasten bespreken het onderwerp vanuit verschillende invalshoeken. Deze onderwerpen komen onder meer aan bod:

  • Welke ambities heeft het Rijk waar het gaat om ISV en hoe vertaalt zich dat in de praktijk?
  • Wat zegt de wetenschap over de succes- en faalfactoren: hoe doe je het goed (en hoe niet)? Wat leert de praktijk ons?
  • Welke uitdagingen komen we in de praktijk tegen en hoe kun je daarmee omgaan?
  • Welke rol kun je als (interne) opdrachtgever spelen als het gaat om ISV? Welk handelingsperspectief heb je?

De tafelgasten

  1. Boris Verbrugge, senior onderzoeker Duurzame Ontwikkeling bij het onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving (KU Leuven) en adviseur bij Möbius, benadert het onderwerp vanuit de wetenschappelijke hoek.
  2. Naomi Kervel, projectleider sociale ketenverantwoordelijkheid bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken en adviseur bij het MVO steunpunt binnen de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Naomi vertelt onder meer over het proces om maatschappelijk verantwoorde toeleveringsketens te waarborgen vanuit beleid, middels inkoop.
  3. Frank Postema, strategisch contractmanager bij de categorie Werkplekomgeving Rijk, schetst een beeld van de uitdagingen en successen in de keten en gaat in op de rol van en de samenwerking met marktpartijen.

Datum, tijd en locatie
Online op dinsdag 25 maart 2025 van 9.30 – 11.00 uur

Kosten
Geen

Aanmelden
Je kunt je aanmelden via het registratieformulier op onze eventpagina.