Afgelopen week 5945 bezoekers
20881 geregistreerde inkopers
3980 app gebruikers

Aanbesteding onderzeeboten splijt coalitiepartnersGeplaatst op: 26 jun. 2020

Defensie kan er niet voor kiezen om de bouw van vier nieuwe onderzeeboten in Nederlandse handen te houden. Er is voor dit strategische wapensysteem ‘geen zelfbouwend vermogen’ meer. Dat zei staatssecretaris Barbara Visser tegen morrende coalitiepartijen die eigenlijk het liefst nu al kiezen voor het Zweeds-Nederlandse verbond van Saab en Damen Shipyards.

Nederland houdt daarmee vast aan de competitie tussen drie buitenlandse consortia voor de bouw van vier nieuwe onderzeeboten. Deze hebben inmiddels allemaal een Nederlandse partner. Het gaat om het Franse Naval (met IHC), het Duitse TKMS en het Zweedse Saab (met Damen Shipyards). De vurige wensen van coalitiepartijen VVD, CDA en ChristenUnie om de ontwikkeling van onderzeeboten in Nederlandse handen te houden, en het besluit te vervroegen, stuiten dus op de weerbarstige realiteit.

Visser: ‘Als er een Nederlandse ontwerper en bouwer was geweest of een zelfbouwende onderzeebootindustrie, dan hadden we daar aangeklopt. Maar die was er niet, al sinds de jaren tachtig niet meer.’ Dat ontlokt aan Sadet Karabulut (SP) de opmerking ‘dat hadden de heren even gemist’. Volgens...

Lees hier verder


Bron: volkskrant.nl

Bronlocatie van dit artikel
Lees meer

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en aanbod via de nieuwsbrief

Webdesign & Webdevelopment by Webtraders