David Jongen vindt grillig gedrag IT-leveranciers ‘onbestaanbaar’

Philip van de Poel – Zonder daadkrachtige digitalisering loopt de Nederlandse zorg de komende jaren vast. Dat constateert bestuursvoorzitter David Jongen van Zuyderland. Conservatisme en ingesleten werkwijzen remmen innovatie echter af. Om over de grillen van leveranciers nog maar te zwijgen: “Sommigen trekken zo de stekker eruit. Onbestaanbaar, maar het gebeurt gewoon.”

“De komende vijf à zes jaar staan we voor de spannendste fase in de Nederlandse zorg ooit”, stelt Jongen. “De zorgvraag blijft maar toenemen, terwijl de capaciteit qua mensen en financiën begrensd is. De komende tien jaar gaat 30 procent van ons personeel met pensioen. We gaan vastlopen. Sterker nog: we lopen in het Zuyderland al vast. We hebben al het hele jaar twee operatiekamers dicht, omdat we de mensen niet hebben. Dat leidt tot wachtlijsten. Op termijn misschien zelfs tot zorg die niet geleverd kan worden. De wal gaat het schip keren als we niet vol inzetten op onder meer digitalisering en AI.”

Moeizame uitrol
Aan die inzet schort het volgens Jongen nog altijd in de zorg. “Er zijn veel pilots, veel experimenten. Maar landelijk grootschalig uitrollen gaat moeizaam. Ik werkte begin jaren nul bij de… lees hier verder


Bron: dutchhealthhub.nl