De inkopers van InQuest: Macy Jansen

Ing. P.T. ‘t Hart – In de Interview serie ‘De Inkopers van InQuest’ vertellen ervaren professionals over hun werk binnen de inkoopbranche. We spreken Macy Jansen. Sinds 2022 werkt zij via InQuest bij verschillende opdrachtgevers in de publieke en private sector. Momenteel is zij actief als Interim Inkoopadviseur bij het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat.


Kun je jezelf even voorstellen. Wie ben je, wat doe je op het moment?
Mijn naam is Macy Jansen, 27 jaar en sinds 1 december 2022 werkzaam bij InQuest. Op dit moment ben ik gedetacheerd bij het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat (IenW). Bij het Ministerie van IenW hou ik mij voornamelijk bezig met enkelvoudige en meervoudige inkooptrajecten. Daarnaast volg ik momenteel via Conducto de post-HBO opleiding ‘Inkoop & Aanbesteden’, alle onderwerpen die in de opleiding aan bod komen kan ik direct in de praktijk toepassen.

Hoe ben je in het inkoopvak terecht gekomen?
Ik ben er eigenlijk een beetje ingerold. In het verleden heb ik binnen de projectbeheersing gewerkt en ben vanuit daar in aanraking gekomen met inkoop. Ik heb geen inkoopachtergrond maar ontdekte wel al snel dat ik energie haal uit het samenwerken met diverse belanghebbenden en de uitdagingen binnen het werk.

“”Binnen InQuest wordt er echt geluisterd naar mijn wensen en behoeftes en denken zij mee waar nodig”” – Macy Jansen

Hoe bevalt het werken bij InQuest?
Werken bij InQuest is leuk en leerzaam. Binnen InQuest wordt er echt geluisterd naar mijn wensen en behoeftes en denken zij mee waar nodig. Omdat ik op externe locaties werk, zie of spreek ik mijn InQuest collega’s niet dagelijks. Gelukkig organiseren InQuest en de gehele Actosgroep regelmatig leuke uitjes en boeiende sessies, waarbij je al je collega’s weer even kunt zien en spreken.

Wat is de meest interessante of leuke inkoopopdracht die je hebt gedaan?
Ik heb nog niet zoveel vergelijksmateriaal dus ik zou nu kiezen voor mijn huidige opdracht. Dit is vooral te danken aan het feit dat ik veel zelfstandigheid krijg in mijn werk en de ruimte om mijzelf verder te ontwikkelen in het inkoopvak. Voor mijn werk mag ik ook soms op pad om bijvoorbeeld een verificatietest te begeleiden, dit maakt de dagen afwisselend en voor mij het werk ook alleen maar leuker.

Welk advies of inzicht zou je mee willen geven aan andere inkoopprofessionals?
Blijf jezelf ontwikkelen en wees niet bang! Inkopen is doen. Elke situatie is anders en het leuke aan ons vak is juist dat het op vele manieren ingevuld kan worden.