Afgelopen week 5942 bezoekers
20823 geregistreerde inkopers
3935 app gebruikers

De Specialist: 'Inkopen, een onderschat proces'Geplaatst op: 21 mei 2020

Auteur: Paul Hartgers - Elk productiebedrijf koopt in: materialen, gereedschappen, machines, kantoorbenodigdheden. Zonder dat valt er weinig te produceren. Een zeer belangrijk proces dus. Maar waar in de industrie veel aandacht uitgaat naar optimaal produceren en de modernste productietechnieken, wordt het inkoopproces vaak vergeten. Het is niet echt sexy.

Commercieel ingestelde managers zien de inkoop weleens als een bron van besparing. Zij redeneren: elke euro die ik op inkoop bespaar is directe winst. Financieel gezien correct, maar de gevolgen van de besparingen zijn vaak in de productie of, nog erger, bij de klant merkbaar. Meestal in negatieve zin. Het is dus vaak niet goed geregeld, maar hoe moet het dan wel? Het is te simpel om te stellen dat kritisch inkopen of veel geld besparen op inkopen goed/fout is. Allereerst moet de hele organisatie zich bewust zijn dat inkoop ook een (productie)proces is dat beheerst moet worden. De nieuwe ISO-9001 stelt dat nu ook zo. De verplichte leveranciersbeoordeling is er af en ervoor in de plaats komt het procesgericht denken. Lost dit alles op? Nee, dit is het begin.

Risico's en kansen

Een belangrijk onderdeel van procesbeheersing is het denken in risico's en kansen. Een actueel risico bijvoorbeeld is het wegvallen van aanvoer door het coronavirus. Het risico dat een toeleverlijn wegvalt, kan je wel incalculeren. Ook afhankelijkheid van derden is een risico dat goed meegenomen moet...

Lees hier verder


Bron: vraagenaanbod.nl

Bronlocatie van dit artikel
Lees meer

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en aanbod via de nieuwsbrief

Webdesign & Webdevelopment by Webtraders