Grootste verbetering sinds augustus 2022

Zeist – De PMI-hoofdindex steeg van 51.3 in april naar 52.5 in mei, wat wijst op de grootste verbetering van de bedrijfsomstandigheden in de Nederlandse industrie in eenentwintig maanden.

Er was in mei sprake van een grotere verbetering van de bedrijfsomstandigheden, een verdere bevestiging dat de terugval van meer dan anderhalf jaar achter ons ligt. De vraag nam in mei voor de derde maand op rij toe en het aantal nieuwe orders steeg fors. De bedrijven reageerden hierop met een sterkere toename van de productieomvang. De producenten waren in mei nog steeds voorzichtig met betrekking tot zowel de inkoopactiviteiten – die onveranderd waren – als de voorraadniveaus. De kostendruk steeg in mei fors waardoor de bedrijven opnieuw hun verkoopprijzen verhoogden.

De Nevi PMI® voor de Nederlandse productiesector is een samengestelde indicator die met één cijfer de stand van zaken in de productiesector weergeeft en wordt samengesteld aan de hand van indicatoren voor nieuwe orders, productieomvang, werkgelegenheid, levertijden en voorraad ingekochte materialen.

De PMI-hoofdindex steeg van 51.3 in april naar 52.5 in mei, wat wijst op de grootste verbetering van de bedrijfsomstandigheden in de Nederlandse industrie in eenentwintig maanden. Het grotere aantal nieuwe… lees hier verder