Hoe Capgemini steeds dominanter wordt bij IT-overheidsprojecten

Sjoerd Hartholt | Uit een inventarisatie van iBestuur van grote IT-projecten van het Rijk komt een duidelijke top 3 van leveranciers naar voren. IT-bedrijf Capgemini werd in de afgelopen tien jaar bij maar liefst 37 van 148 grote IT-overheidsprojecten ter waarde van 5 miljoen euro of meer ingeschakeld, zo blijkt uit een inventarisatie van iBestuur. Experts waarschuwen naar aanleiding daarvan voor een te grote afhankelijkheid van de top 3 leveranciers, waarbij Capgemini de kroon spant.

Capgemini haalt de laatste jaren de ene na de andere grote IT-opdracht binnen van het Rijk, terwijl de IT-reus en de overheid in 2017 nog tegenover elkaar stonden in de rechtbank vanwege 21 miljoen euro kostende onbruikbare ‘spaghetticode’. Van een vertrouwensbreuk is in en na die periode nooit sprake geweest: Sterker nog: het bedrijf trekt grote sindsdien alleen maar meer grote IT-projecten naar zich toe.

In de top 10 IT-leveranciers die het vaakst betrokken zijn bij grote IT-projecten ter waarde van 5 miljoen euro of meer van het Rijk in de afgelopen tien jaren tekent zich een duidelijke top drie af. Achter Capgemini (37 projecten) volgen IT-bedrijven Atos (22) en IBM (19). Daarna komen KPN (12 projecten) en Ordina (10 projecten) die plek 4 en 5 bezetten. Overige… lees hier verder