Afgelopen week 5102 bezoekers
17928 geregistreerde inkopers
2848 app gebruikers

Initiatief Commissie: innovatieve en duurzame aanpak overheidsopdrachten

206 x bekeken

Geplaatst op: 10 okt. 2017

Om de eengemaakte markt te versterken en investeringen in de EU te blijven stimuleren, heeft de Europese Commissie op 3 oktober 2017 een niet-bindend pakket voor een meer efficiënte en duurzame aanpak van overheidsopdrachten gelanceerd. Wanneer decentrale overheden aanbestedingen strategisch inzetten, kunnen zij innovatie bevorderen en kunnen duurzaamheidsdoelstellingen worden gerealiseerd.

Overheidsinvesteringen

Een groot deel van de overheidsinvesteringen in onze economie verloopt via overheidsopdrachten. Deze investeringen zijn goed voor een bedrag van € 2 biljoen per jaar, wat neerkomt op 14% van het bbp van de EU. Overheidsinstanties kunnen deze investeringen gebruiken om bij te dragen aan een innovatievere, duurzamere, inclusievere en concurrerende economie, aldus Jyrki Katainen (vicevoorzitter voor Banen, Groei, Investeringen en Concurrentievermogen) en Elżbieta Bieńkowska, (commissaris voor Interne Markt, Industrie, Ondernemerschap en Midden- en Kleinbedrijf). Bovendien is het verbeteren van aanbestedingen van belang om tot een sterkere eengemaakte markt te komen. Dit is één van de prioriteiten die Juncker heeft genoemd in de Staat van de Unie 2017.

Staat van de Unie 2017 op europadecentraal.nl

Voorgestelde initiatief

De Commissie wil lidstaten handvatten aanreiken om meer waarde voor de publieke middelen te verkrijgen en bij te dragen aan inclusieve en concurrerende groei met het initiatief dat op 3 oktober 2017 bekend is gemaakt. Het voorgestelde initiatief bestaat uit vier onderdelen:

  • vaststelling van prioritaire gebieden voor verbetering
  • vrijwillige voorafgaande beoordeling van grote infrastructuurprojecten
  • aanbeveling inzake professionalisering van overheidsinkopers
  • raadpleging over de bevordering van innovatie via overheidsopdrachten

Lees hier verder

Bronlocatie van dit artikel
Lees meer

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en aanbod via de nieuwsbrief

Webdesign & Webdevelopment by Webtraders