Afgelopen week 5139 bezoekers
20038 geregistreerde inkopers
3444 app gebruikers

'Inkoopfunctie gaat ingrijpend veranderen'Geplaatst op: 11 okt. 2018

Inkoopprofessionals staan aan de vooravond van ingrijpende veranderingen in hun vakgebied en de uitoefening van hun werk. De voortgaande digitalisering gaat er de komende jaren voor zorgen dat de inkoopfunctie steeds verder wordt uitgehold.

"Het valt zelfs niet uit te sluiten dat de huidige procurementfunctie in 2035 niet meer bestaat”, zegt John Tros, partner bij KPMG en deskundige op het gebied van procurement. Tros: "Dat besef moet echter bij veel bedrijven en inkoopfuncties nog doordringen. Op dit moment zien wij in de praktijk al dat robots onderhandelingen voeren met leveranciers, dat er steeds meer P2P-oplossingen zijn die handmatig werk overbodig maken en dat gebruik wordt gemaakt van cloudoplossingen die met realtime data de kostprijs van een product kunnen simuleren. In de whitepaper ‘Future proof procurement' schetst KPMG vier scenario's voor de toekomst van de inkoopafdeling. Eén van de scenario's is het ‘rest in peace' (RIP) scenario, waarbij wij ervan uitgaan dat de inkoop niet langer bestaat en robots alle taken hebben overgenomen. Hoewel een dergelijk scenario niet denkbeeldig is, zien wij in de praktijk dat de helft van de inkopers ervan uitgaat dat het proces van digitalisering hen niet gaat raken.”

Diverse scenario's

Naast het RIP Scenario onderscheidt KPMG nog drie andere mogelijke scenario's. Eén ervan is het Primacy of procurement. Tros: "Ook in dit scenario is digitalisering ver gevorderd, maar zijn mensen nog niet vervangen door machines. Sterker nog, de voorkeur wordt gegeven aan ...

Lees hier verder

Bronlocatie van dit artikel
Lees meer

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en aanbod via de nieuwsbrief

Webdesign & Webdevelopment by Webtraders