Afgelopen week 6034 bezoekers
20975 geregistreerde inkopers
4037 app gebruikers

Nevi pakt met inkoop de klimaat handschoen van Timmermans opGeplaatst op: 15 sep. 2020

Vooruitlopend op de EU-plannen heeft Nevi een eerste factsheet opgesteld waarmee inkopend Nederland direct aan de slag kan.

De inkoopfunctie kan een grote bijdrage leveren aan de doelstellingen die Frans Timmermans in de Green Deal Circulaire Economie, oftewel het Klimaatplan, later deze week presenteert. Vooruitlopend hierop heeft het Nevi Team van Deskundigen op het gebied van Duurzaamheid / Sustainability een eerste factsheet opgesteld waarmee inkopend Nederland direct aan de slag kan.

De Green Deal en de rol van inkoop

Ook voor de inkoopfunctie/ procurement organisaties heeft de Green Deal directe en indirecte gevolgen op kortere maar zeker ook langere termijn:

  1. Maatregelen voor en veranderingen in de eigen industrie hebben verregaande consequenties voor inkopers. Als bijvoorbeeld maatregelen in de bouw of mobiliteit leiden tot ander materiaalgebruik en produktontwerpen (bijvoorbeeld geen fossiele verbrandingsmotoren meer of circulaire bouwmethoden) dan heeft dat directe gevolgen voor het inkooppakket.
  2. Maatregelen voor en veranderingen in de toeleverende industrieën kunnen ertoe leiden dat mogelijk alternatieven benodigd zijn. Nieuwe eisen aan deze grondstoffen, materialen maar ook produktiemethoden en energieverbruik hebben invloed hebben op wat er ingekocht kan worden.
  3. Directe eisen aan green public procurement worden voorzien om ook de inkopende kracht van de EU te benutten in de beoogde transitie, ook wel de “instrumentele kant van aanbestedingswetten” genoemd.

Om de gevolgen van de Green Deal te overzien en je organisatie optimaal voor te bereiden, heeft Nevi deze zomer een aantal stappen gedefinieerd in een factsheet Green Deal (augustus 2020) waarmee iedere inkopende organisatie aan de slag kan.

Meer weten over de rol en impact van inkoop voor de maatschappij? Bekijk wat onze Teams van Deskundigen nog meer doen.

Bronlocatie van dit artikel
Lees meer

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en aanbod via de nieuwsbrief

Webdesign & Webdevelopment by Webtraders