Afgelopen week 5942 bezoekers
20823 geregistreerde inkopers
3935 app gebruikers

Nieuwe gewoontes of terug naar het oude normaal?Geplaatst op: 21 mei 2020

Verstegen Spices & Sauces kreeg door de coronacrises plotseling te maken met een stijgende vraag. In de diverse supply chains van dit mondiaal inkopende bedrijf liepen de spanningen op. Directeur duurzaamheid en inkoop Marianne van keep hield voor Deal! een dagboek bij.


Marianne van Keep - Verstegen Spices & Sauces

Februari - Corona?

Ons bereiken ons berichten dat COVID-19 mogelijk gevolgen heeft voor de toelevering van grondstoffen. Maar Brabant gaat gewoon carnaval vieren en geluiden vanuit Italië over besmettingen weerhouden ons er niet van massaal te gaan skiën. Veel mensen denken immers nog dat het virus ons ‘toch niet zal bereiken’.

Als internationaal georiënteerd bedrijf denken wij daar bij Verstegen anders over. Alle buitenlandse reizen, onder andere mijn deelname aan de handelsmissie naar Indonesië, worden onmiddellijk afgezegd. Evenals bedrijfsbezoeken. Jammer, want ik kom graag in dit bijzondere land waar belangrijke specerijen zoals nootmuskaat en peper vandaan komen. Grote evenementen worden niet meer bezocht en deelname aan diverse beurzen gaan niet door. De veiligheidscommissie, die normaal eens per maand in een klein clubje bij elkaar komt, wordt bijeen geroepen in een uitgebreidere vorm.

Begin maart - Veiligheidscommissie

De veiligheidscommissie spreekt elkaar om de dag. Op de vaste agenda staat onder andere wat dit betekent voor de toevoer van onze grondstoffen uit China, immers een risicogebied. Het pandemieplan, opgezet ten tijde van de Mexicaanse griep, wordt opgezocht en aangepast, Mexicaans wordt vervangen door COVID-19 en het is allemaal nog even relevant. In dit plan staat bijvoorbeeld welke afdelingen cruciaal zijn om te blijven functioneren en welke niet. Inkoop is hier niet als cruciaal aangewezen, kennelijk gingen we er in 2009 nog niet van uit dat de toevoer van grondstoffen een probleem zou kunnen worden.

Zelf moet ik er nog erg aan wennen dat we elkaar geen hand meer mogen geven, we lachen met z’n allen om de alternatieve begroetingen. Kinderen en kleinkinderen mogen gelukkig nog geknuffeld worden.

Onze voorraden specerijen zijn goed op peil, daar zijn we nu erg blij mee. Deze voorraden liggen op onze locatie maar ook bij gespecialiseerde opslagbedrijven in de haven. Met de meeste specerijenleveranciers maken we namelijk overeenkomsten rond het moment dat de oogsten plaatsvinden en dat is meestal één keer per jaar. In de loop van het jaar worden er dan afspraken gemaakt over verschepingen naar Rotterdam. Nu is het zaak om die verschepingen goed in de gaten te houden en waar mogelijk te vervroegen. Dat valt niet altijd mee. De beschikbaarheid van mankracht maar ook van containers is niet altijd...

Lees hier verder


Bron: nevi.nl

Bronlocatie van dit artikel
Lees meer

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en aanbod via de nieuwsbrief

Webdesign & Webdevelopment by Webtraders