Afgelopen week 5102 bezoekers
17928 geregistreerde inkopers
2848 app gebruikers

Nuon/Vattenfall stelt ‘bloedkolen’-leveranciers ultimatum

183 x bekeken

Geplaatst op: 14 nov. 2017

Als de omstandigheden waaronder kolen gewonnen worden niet verbeteren, stopt Nuons moederbedrijf Vattenfall met de inkoop van Colombiaanse kolen van omstreden mijnbouwbedrijven als Drummond en Glencore. Ook in andere landen is de steenkoolwinning besmet met schandalen rondom milieuschade en mensenrechten. Zuid-Afrikaanse mijnwerkers dreigen 19 november in staking te gaan. 

Als kolenleveranciers Drummond en Glencore binnen een paar maanden geen plannen opstellen om hun mensenrechtenbeleid drastisch te verbeteren, of die plannen niet voortvarend uitvoeren, stopt Vattenfall met de inkoop van hun kolen, zegt een woordvoerder in De Volkskrant. Behalve op Nuon/VattenFall, wijzen mensenrechtenorganisaties op de verantwoordelijkheden van Engie, Uniper en RWE, die dezelfde kolen in hun centrales gebruikten.

‘Bloedkolen’

De naam ‘bloedkolen’ is een verwijzing naar de rol die kolenmijnen speelden in de Colombiaanse burgeroorlog. NGO’s als Pax beschuldigen mijnbouwbedrijven als Drummond en Prodeco/Glencore ervan dat zij tussen 1996 en 2006 paramilitairen gesteund hebben met geld en inlichtingen. Slachtoffers van hun terreur zijn nooit gecompenseerd, terwijl de multinationale mijnbouwbedrijven er goed aan verdienden. Door gebruik te maken van de verschillen in belastingregels tussen verschillende landen, wordt hierover vaak niet of nauwelijks belasting betaald, zodat nationale overheden in de herkomstlanden vaak onvoldoende middelen hebben de schade te herstellen.

Ook kolen uit andere herkomstgebieden zijn niet onomstreden. Steenkoolmijnen staan bekend om de milieuschade die ze berokkenen in hun directe omgeving en hun slechte werkomstandigheden. Zo staat de Zuid-Afrikaanse kolenindustrie aan de vooravond van een staking. Vakbondsleden van de National Union of Mineworkers (NUM), die 70 procent van de mijnwerkers representeert, hebben aangekondigd 19 november te gaan staken als hun lonen niet omhoog gaan. Afnemer Eskom heeft echter al aangekondigd genoeg kool in voorraad te hebben om de staking uit te zitten.

Vattenfall publiceert herkomstgebieden

Behalve uit Colombia, importeert Vattenfall ook kolen uit Rusland, Polen, Kazachstan, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten, stelt het bedrijf in haar briefing ‘Origins of hard coal, July 2017’. Vattenfall is met die publicatie het eerste energiebedrijf dat zodanig transparant is, constateert Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO), dat eerder...

Lees hier verder

Bronlocatie van dit artikel
Lees meer

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en aanbod via de nieuwsbrief

Webdesign & Webdevelopment by Webtraders