Overheden, benut uw inkoopkracht voor de duurzame transitie!

Zeist, 16 mei 2024 – Overheden besteden jaarlijks meer dan 100 miljard euro aan de inkoop van producten en diensten. Die enorme bedragen kunnen een significante impact hebben op de markt en de maatschappij. Helaas wordt deze potentie nog lang niet volledig benut.

In een opiniestuk wat eerder gepubliceerd is op de website van Binnenlands Bestuur pleiten Pieter van den Herik (MVO Nederland), Lizan Molmans (Nevi) en Stefan Panhuijsen (Social Enterprise NL) voor een stevigere rol van overheidsinkoop bij de verduurzaming van de samenleving. Er wordt kritisch gekeken naar de trage voortgang op dit gebied en dringen aan op concrete beleidsdoelen en meetbare criteria.

“Overheden kopen jaarlijks voor meer dan 100 miljard euro in”, aldus Van den Herik. “Die enorme inkoopkracht kan een enorme hefboom zijn voor duurzame en sociale innovatie. Maar helaas wordt deze potentie nauwelijks benut.”

Er wordt vastgesteld dat duurzaamheid en sociaal inkopen nog lang geen standaard is bij Nederlandse overheden. Terwijl ze benadrukken dat dit een efficiëntere manier is om maatschappelijke doelen te bereiken dan via… lees hier verder