Afgelopen week 5879 bezoekers
20472 geregistreerde inkopers
3719 app gebruikers

Rechter verbiedt verleggen van aanbestede opdrachtGeplaatst op: 11 jul. 2019

Overheden die een klus in de markt zetten kunnen met de winnaar van de aanbesteding een raamovereenkomst sluiten. Maar deelopdrachten binnen de 'scope' van die raamovereenkomst moeten dan ook naar die winnaar gaan. Voor zulke deelopdrachten een andere onderneming inschakelen is niet de bedoeling, zo bevestigt de rechter.


In deze zaak ging het om een onderneming die verschillende werkzaamheden uitvoerde voor vier gemeenten in Noord-Holland. Daarvoor werd een raamovereenkomst gesloten. Maar vervolgens wilden de gemeenten een deelopdracht een andere partij gunnen. Daarop vroeg de winnaar van de aanbesteding de rechter om daar een stokje voor te steken.

Deelopdracht moet naar contracthouder gaan

Bij de behandeling van de zaak draaide het vooral om de reikwijdte (of ‘scope’) van de aanbesteding. Bij raamcontracten gelden daarvoor specifieke regels in de Aanbestedingswet. Overheden kunnen bijvoorbeeld kiezen voor een raamcontract als zij gedurende een langere periode af en toe dezelfde soort werkzaamheden willen laten uitvoeren.

De wet stelt dat als er een raamcontract is, de aanbesteder niet verplicht is om ook werk af te nemen bij de winnaar van dat contract. Maar ...

Lees hier verder

Bronlocatie van dit artikel
Lees meer

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en aanbod via de nieuwsbrief

Webdesign & Webdevelopment by Webtraders