Afgelopen week 5102 bezoekers
17928 geregistreerde inkopers
2848 app gebruikers

Selectie onder de drempel: 'opdrachtgever, u bent inkoper'

226 x bekeken

Geplaatst op: 10 okt. 2017

Bij opdrachten boven de aanbestedingsdrempel is de Europese aanbestedingsregelgeving van toepassing. Deze regels zijn best complex. In het 12 jarige bestaan van PIANOo is veel aandacht gegaan naar het uitleggen van deze regels en de professionalisering van aanbestedende diensten in de breedte. In de afgelopen jaren zijn op het gebied van professionalisering grote stappen gezet en zijn er inkoopafdelingen en –samenwerkingsverbanden ontstaan.

Echter, bij aanbestedingen onder de drempel is de rol van de inkoopafdeling en de inkoopsamenwerking vaak minder groot. Zeker in de specificatie- en selectiefase. Hier heeft de budgethouder of interne opdrachtgever de rol van inkoper. Immers, de opdrachtgever – en niet het biedmechanisme – bepaalt welke ondernemers worden uitgenodigd om in te schrijven. Hiertoe heeft hij in beginsel ook de ruimte in de aanbestedingswetgeving. Mag hij dan alles doen? Nee, dat zeker niet. En binnen de kaders van wat wel mag is zeker niet alles verstandig. Een onderwerp dat extra aandacht verdiend.

Groslijstenmethodiek

De PIANOo vakgroep GWW en Bouw pakte deze handschoen op. Zij schreef een nieuwe handreiking met als doel aanbestedende diensten en in het bijzonder budgethouders en interne opdrachtgevers te inspireren een betere ondernemersselecties te maken bij onderhandse aanbestedingen. Met name de projectmatige methode en de groslijstenmethodiek kunnen bijdrage aan een betere selectie. In de publicatie wordt ook aandacht geschonken aan aanbestedingstechnieken en...

Lees hier verder

Bronlocatie van dit artikel
Lees meer

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en aanbod via de nieuwsbrief

Webdesign & Webdevelopment by Webtraders