Afgelopen week 5741 bezoekers
19862 geregistreerde inkopers
3315 app gebruikers

Staatssecretaris Van Veldhoven: ‘Artikel FD over duurzaam inkopen te negatief’Geplaatst op: 05 nov. 2018

‘Duurzaam inkopen stelt nog weinig voor’ kopte het Financieele Dagblad begin oktober. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft als reactie hierop een brief aan de kamer gestuurd waarin ze met voorbeelden aangeeft dat het beeld genuanceerder is.

De algemene strekking van het artikel in het FD is dat overheden wel zeggen duurzaam te willen inkopen, maar vervolgens toch kiezen voor het product of de dienst met de laagste prijs. Van Veldhoven geeft in de brief aan dat het haar bekend is dat er nog veel te winnen valt bij het toepassen van maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI) maar dat overheden de afgelopen jaren niet hebben stilgezeten: "Ons land kent een snelgroeiende groep koplopers, die in concrete pilots en projecten bezig is om met MVI zijn duurzame ambities vorm te geven. Dit bleek onlangs weer bij de projecten die dit jaar zijn genomineerd1 voor de jaarlijkse KoopWijsPrijs2, waarbij het circulaire fietspad van de gemeente Zevenaar heeft gewonnen.

Het beeld is dus genuanceerder en het gaat de goede kant op, zo blijkt ook uit de effectmonitoring van het RIVM over acht relevante productgroepen, die ik dit voorjaar aan uw Kamer stuurde3. Zo wordt onder meer minstens 4,9 Mton minder CO2 uitgestoten tijdens de contractperiode van de gemonitorde diensten en ...

Lees hier verder

Bronlocatie van dit artikel
Lees meer

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en aanbod via de nieuwsbrief

Webdesign & Webdevelopment by Webtraders