Afgelopen week 4365 bezoekers
19099 geregistreerde inkopers
3127 app gebruikers

Strategic sourcing van IT-services in de digitale wereldGeplaatst op: 11 jan. 2018

De business verwacht tegenwoordig IT as a service af te kunnen nemen, maar waar dient de sourcingsmanager dan allemaal rekening mee te houden om daadwerkelijk te kunnen leveren? Welke rol speelt hij hierin en hoe steekt zo’n strategic sourcingsproces eigenlijk in elkaar? Gert-Jan van Dommelen, Business Development Executive voor Global Services bij IBM Benelux, geeft tekst en uitleg.

In de huidige digitale wereld wordt IT steeds vaker een commodity. Een steeds groter deel van de IT-diensten, met name de niet-onderscheidende, wordt gestandaardiseerd ingekocht. De innovatieve, bedrijfsonderscheidende applicaties komen steeds vaker in een standaard cloudomgeving beschikbaar, terwijl de bestaande bedrijfskritische applicaties meestal nog in een customized IT-omgeving draaien. Het succesvol managen van zo’n hybride cloudomgeving, waarbij applicaties in zowel de cloud als in de eigen IT-omgeving landen en data tussen deze twee werelden vrij kunnen stromen, is een noodzakelijke voorwaarde voor het succes van de digitale transformatie van de organisatie.

Makelaar

Voor het managen van deze vaak ingewikkelde hybride omgeving maken organisaties gebruik van strategic sourcing, vaak met hulp van een of meerdere externe IT-partners. Sourcen is het proces van planning, inkoop en beheer van IT-diensten. Het richt zich op de optimale ondersteuning van bedrijfsprocessen. Er vindt een continue aanpassing en verbetering plaats om de toegevoegde waarde van IT voor de gehele organisatie te maximaliseren. De sourcer opereert als een makelaar van IT-diensten en wordt daarbij ondersteund door een ‘brokerageplatform’ voor planning, inkoop en beheer.

Brokerageplatform

Een zogenoemd brokerageplatform ondersteunt deze makelaarsfunctie en maakt een 'best fit’ tussen de businessbehoeften en de beschikbare public, private of hybride cloudservices. Een effectief brokerageplatform biedt ondersteuning voor drie verschillende fasen. De planfase: het selecteren van de services met de beste van deze diensten, en de managefase: het monitoren van de levering in termen van verschillende rollen in het proces worden ondersteund met functies voor servicecatalogus-management, goedkeuringsprocessen en orkestratie van de levering. Het selecteren van het juiste brokerageplatform verdient daarom aandacht om de regie in handen te houden.

Servicecatalogus

Strategic sourcing van IT-diensten richt zich niet op traditionele systeemintegratie met IT-resultaten, maar op service-integratie met bedrijfsresultaten. Bij selectie en inkoop van IT-diensten worden de strategische en financiële doelstellingen  over de levenscyclus afgewogen. Strategic sourcing bepaalt zo hoe de catalogus van IT-services eruit komt te zien, afgestemd op de eisen en wensen van de organisatie. Vervolgens orkestreert de strategic sourcer het implementatieproces van deze servicecatalogus.

Orkestratie

Naast een goede invulling van de service-integratierol van...

Lees hier verder

Bronlocatie van dit artikel
Lees meer

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en aanbod via de nieuwsbrief

Webdesign & Webdevelopment by Webtraders