Afgelopen week 4365 bezoekers
19099 geregistreerde inkopers
3127 app gebruikers

Strijd om kosten aanbesteding gaat doorGeplaatst op: 09 feb. 2018

DEN HAAG Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) wil de regels voor aanbestedingen verbeteren, maar voor een rekenvergoeding voor ondernemers moet MKB-Nederland langer strijden.

Dick Offringa - De Tweede Kamercommissie EZK boog zich gisteren over het rapport van toenmalig minister Henk Kamp over nut en onnut van vergoedingen aan ondernemers die deelnemen aan aanbestedingen. Het bedrijfsleven klaagt al lang over de wijze waarop de overheid soms omspringt met die procedures.

Een van de klachten betreft het intrekken van aanbestedingen. Hiertoe besluiten gemeenten, provincies en de rijksoverheid geregeld omdat de kosten onverwacht te hoog zijn of een project anderszins onuitvoerbaar is. In vrijwel alle gevallen krijgen inschrijvers zoals ontwerpers en aannemers de door hen gemaakte onkosten niet vergoed.

Nederlandse overheden besteden jaarlijks voor 74 miljard euro aan. Het gaat om 13.000 aanbestedingen. Volgens het ministerie leiden die jaarlijks in 2 tot 5 procent van de gevallen niet tot een opdracht. Kamp signaleerde dat slechts in één geval een vergoeding is verstrekt aan de betrokken bedrijven. Kamp schreef de Tweede Kamer tegen een vergoeding te zijn. Hij sprak van een ondernemersrisico.

De tevergeefs gemaakte kosten die ondernemers maken, lopen in totaliteit in de miljoenen. Voor ondernemers kunnen de lasten zo hoog zijn, dat ze vaker dan voorheen moeten ...

Lees hier verder

Bronlocatie van dit artikel
Lees meer

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en aanbod via de nieuwsbrief

Webdesign & Webdevelopment by Webtraders