Tegenvaller voor kabinet: Eneco trekt zich terug uit bouw grootste windmolenpark op Noordzee

Steven Frölke | Windmolens op zee | Eneco ziet geen heil meer in de aanbesteding voor twee windmolenparken bij IJmuiden. Het concern heeft last van stijgende kosten, en hekelt het overheidsbeleid rond de aanbesteding.

Energiebedrijf Eneco trekt zich terug uit de aanbesteding voor de bouw van het grootste Nederlandse windpark op de Noordzee. Volgens het concern zitten er „structurele weeffouten” in de meest recente aanbesteding van twee parken bij IJmuiden, en zijn de marktomstandigheden voor windenergie op zee verslechterd.

Het gaat om twee kavels voor windmolenparken die allebei een capaciteit van 2 gigawatt moeten krijgen – daarmee zouden ze zo’n vier miljoen huishoudens van stroom kunnen voorzien. Het kabinet wil rond 2030 voor ruim 20 gigawatt aan windenergie op zee opwekken. In 2029 moeten de windparken bij IJmuiden klaar zijn om energie te leveren. De risico’s van investering zijn nu dus te groot geworden, volgens Eneco, dat bij de aanbesteding met Noors energiebedrijf Equinor optrok. Door hoge… lees hier verder