‘Transformatie supply chain geeft inzicht in prijs en duurzaamheid’

Wim Brandsma , Supply Chain Manager bij Dura Vermeer – In Nederland moet veel gebouwd en verduurzaamd worden, terwijl de uitstoot omlaag moet en personeel schaars is. Bouwbedrijf Dura Vermeer zette een supply chain-transformatieprogramma op dat nu z’n vruchten begint af te werpen. Een interview met supply chain manager Wim Bandsma.

Dura Vermeer is het grootste familiebedrijf in de Nederlandse bouwsector. De organisatie stelt waarde op lange termijn boven winst op korte termijn, dus duurzaamheid staat hoog in het vaandel. Dat uit zich in de inzet van elektrisch materieel en prefab bouwen, maar ook in het neerzetten van woningen en bedrijfspanden met een hoge isolatiewaarde en het verduurzamen van bestaande bouw. Veel innovatie dus. Tegelijkertijd zijn de faalkosten in de bouw al jaren hoog: tussen de 10 en 15 miljard, afhankelijk van de gehanteerde rekenmethode tussen de 5 en 10 procent van ieder bouwproject. Dat komt vooral doordat bij de meeste bouwprojecten veel partijen betrokken zijn en in de onderlinge communicatie nog wel eens iets misgaat.

Complexe keten

Nu de bouwprojecten, mede door de verduurzamingsoperatie, alleen maar complexer worden, voelt Dura Vermeer de noodzaak om meer grip te krijgen op de totale supply chain, van inkoop tot productie. Dat is ook precies de reden waarom Wim Bandsma drie jaar geleden de overstap maakte naar Dura Vermeer. Hij werkt al 25 jaar in de supply chain, in allerlei sectoren. Maar geen sector is zo lastig als de bouw, zegt hij. Dat heeft een aantal redenen. “Ten eerste is het een projectenmarkt. Geen enkel… lees hier verder


Bron: nevi.nl |  Deal! | Auteur: Mirjam Hulsebos | Mei 2023