Afgelopen week 4365 bezoekers
19099 geregistreerde inkopers
3127 app gebruikers

Verduurzaming van maatschappelijk vastgoed slim aanbestedenGeplaatst op: 12 jan. 2018

Verduurzaming van maatschappelijk vastgoed is momenteel een belangrijk speerpunt van veel gemeenten. En terecht, want in veel panden is nog een substantiële energie- en CO2-besparing te realiseren met bewezen technieken zoals isolatie, warmtepompen, LED-verlichting en slimme gebouwsystemen. Dit beeld wordt bevestigd door de nulmetingen, die de meeste gemeenten al hebben laten uitvoeren of dat binnenkort laten doen.

Maar hoe kun je de uitvoering van deze besparingsmaatregelen als gemeente nu slim aanbesteden? Energiebesparing lijkt op papier altijd eenvoudiger dan het in de weerbarstige praktijk te realiseren is. Sowieso omdat het bijna altijd om renovatie van bestaande panden gaat. Je weet daardoor nooit van tevoren wat je precies tijdens de renovatie tegen gaat komen. Dus als je deze projecten op een klassieke wijze gaat aanbesteden, op basis van een bestek uitvragen, dan is de kans op lastige meerwerk-discussies groot.

Daarnaast spelen nog andere factoren:

  • je wil voor de financiële onderbouwing van de investering weten hoeveel je gaat besparen. Vooraf beloven veel partijen de mooiste besparingen, maar hoeveel is er na oplevering nu echt te besparen?
  • het feitelijke energieverbruik is bovendien altijd ‘techniek x gedrag’, dus hoe kun je die twee factoren scheiden?
  • en als er sprake is van externe huurders, hoe verdeel je als gemeente de investeringskosten en de besparingsopbrengsten met die huurders (de beruchte split incentive)?

Laagdrempelig energieprestatiecontract

Vanuit de ambitie om energiebesparing een stuk makkelijker te maken, hebben wij in navolging van het...

Lees hier verder

Bronlocatie van dit artikel
Lees meer

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en aanbod via de nieuwsbrief

Webdesign & Webdevelopment by Webtraders