Afgelopen week 5942 bezoekers
20823 geregistreerde inkopers
3935 app gebruikers

Vier post-corona aandachtspunten voor inkoopGeplaatst op: 19 mei 2020

Het inkoopdomein kan uit de coronacrisis belangrijke en waardevolle lessen trekken voor de toekomst. Waar men de inspanningen nu logischerwijs richt op crisismanagement, kunnen inkopers zich tegelijkertijd voorbereiden op de toekomst en hun inkoopstrategieën post-coronaproof maken.

Het belang van een goed inkoopbeleid is voor organisaties door de uitbraak van het coronavirus groter dan ooit tevoren. Enerzijds omdat het een essentieel onderdeel vormt van de supply chain (denk bijvoorbeeld aan de tekorten door het niet tijdig inkopen van grondstoffen) en anderzijds doordat het een belangrijke schakel vormt om kosten te besparen (inkoop kan contracten met leveranciers heronderhandelen of ‘on hold’ zetten).

Volgens Vincent de Wolf, inkoopconsultant bij AevesBenefit, kan de huidige supply chain-problematiek in diverse sectoren teruggevoerd worden op een aantal oorzaken: “Global sourcing heeft gezorgd voor langere toeleveringsketens en door consolidatie van de leveranciersmarkt is er voor veel productcategorieën een grote afhankelijkheid van vaak een enkele leverancier.”

Daarnaast heeft clustervorming in sommige markten (bijvoorbeeld halfgeleiders in Zuid-Korea) ervoor gezorgd dat leveranciers van een bepaald product vaak geconcentreerd zijn op een enkele plek, die in een crisis als de huidige plotseling in zijn geheel platgelegd kan worden. Ten slotte wijst De Wolf op de grote druk die sommige inkooporganisaties de...

Lees hier verder


Bron: consultancy.nl

Bronlocatie van dit artikel
Lees meer

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en aanbod via de nieuwsbrief

Webdesign & Webdevelopment by Webtraders