Invloedrijk Communiceren

Startdatum:
25-04-24 09:30

Impactvol communiceren is dé key skill van succesvolle professionals. Ontdek in onze communicatie training hoe meer bereikt door jouw communicatie flexibel af te stemmen op de ander.

Deze training is ook beschikbaar in het Engels


Zet anderen in beweging met jouw communicatie

  • Inzicht in je communicatie
  • Omgaan met non-verbale signalen
  • Effectief schakelen naar verschillende communicatiestijlen
  • Los van de inhoud of je eigen doel communiceren

Misschien zit je niet altijd op één lijn met je collega’s en merk je dat de communicatie beter kan. Of heb je veel expertise en kennis in huis, maar levert dit niet altijd op wat je wilt. Gelijk hebben betekent niet automatisch dat je ook gelijk krijgt. Effectieve communicatie is één van de sleutelvaardigheden van topprofessionals om mensen in beweging te krijgen en het verschil te maken.

In dit basisprogramma leer je waar het bij communiceren écht om draait. Jouw manier van communiceren staat centraal en je ontvangt gerichte feedback op jouw verbale en non-verbale communicatie. Via het wetenschappelijk onderbouwde Invloedmodel® krijg je inzicht in een breed palet van communicatieve vaardigheden.

Je leert hoe je bewuster communiceert en anticipeert op verschillende situaties en gesprekspartners. En je ontdekt wat het jou oplevert als jij jouw eigen doelen loslaat en je aandacht volledig op je gesprekspartner richt. Zo zet je echt een stap in je persoonlijke ontwikkeling!

Kort samengevat

  • Type: Training
  • Duur: 2 dagen
  • Groepsgrootte: 6 tot 9 deelnemers
  • Voertalen: Engels, Nederlands

Data & Locaties
Prijzen zijn exclusief btw. Training en arrangement zijn altijd van toepassing bij een training op locatie, de overnachting is optioneel. Voor de optimale trainingservaring raden we je van harte aan om te overnachten bij meerdaagse programma’s.

Ervaar hoe je invloedrijk kunt communiceren
Het programma bestaat uit een combinatie van bewezen theorie (20%) met veel oefenen (80%). Je gaat écht aan de slag met effectiever leren communiceren. Via het gefundeerde Invloedmodel® krijg je concrete handvatten en inzichten waar je direct mee vooruit kunt. Via rollenspellen en voor jou herkenbare praktijkvoorbeelden, ontdek je wat het je oplevert als je het eens anders aanpakt dan je gewend bent.

Hoe communiceer jij?
De meeste mensen communiceren op de automatische piloot. Je hebt het zelf meestal niet door, maar ieder heeft zijn eigen gewoontes in communicatie. Zo is de één heel erg gefocust op het behalen van zijn/haar doel, terwijl de ander vooral de gesprekspartner te vriend wil houden.

Die verschillende gewoontes of stijlen hebben ook een verschillend effect op de situatie en de andere persoon. Soms heeft de manier waarop je in gesprek gaat niet het effect dat je wilt hebben en werkt het juist averechts. Herkenbaar? Je blijft botsen tegen een muur van weerstand en discussie. Of ze haken af omdat je te langdradig bent. Of misschien heb jij juist te veel aandacht voor de ander en verlies je je eigen doel uit het oog.

Het Invloedmodel®
Met ons unieke Invloedmodel® bieden we jou op een gestructureerde manier handvatten aan die je direct kan inzetten in de praktijk. Dit model is ontwikkeld op Harvard, wetenschappelijk onderbouwd en de leidraad van al onze programma’s. Het is simpel, doeltreffend en combineert als enige de ‘wat’ en het ‘hoe’ in één model. Zo heb jij een makkelijk handvat dat je snel en effectief helpt om meer voor elkaar te krijgen.

Effectief communiceren met de juiste stijl
Het Invloedmodel® heeft 4 communicatiestijlen, ook wel Invloedstijlen genoemd. Iedere stijl heeft een aantal gedragingen: manieren van communicatie die, op de juiste manier en in de juiste situatie, zorgen dat je effectiever bent. De stijlen zijn verdeeld over twee energieën: duwenergie en trekenergie.

  • Bij duwenergie neem je zelf de ruimte in. Overreden en Stellen zijn de twee stijlen uit ons model die onder duwenergie vallen. Jij bent degene die druk zet en uitspreekt wat er bij jou speelt, wat je denkt of wilt.
  • Bij trekenergie geef je de ander de ruimte. De stijlen Overbruggen en Inspireren vallen hieronder. Hier gaat het niet om wat jij vindt of voelt, maar probeer je bij de ander te achterhalen hoe hij/zij erin staat. Je creëert zo saamhorigheid.

Het model maakt inzichtelijk in welke situatie, welke stijl het meest effectief is. Maar met alleen theorie ben je er nog niet. Communicatiegedrag zit ingesleten en het is niet makkelijk om gewoontes af te leren. Door te blijven oefenen met effectiever communiceren maak je nieuwe gewoontes.

Stijlflexibel worden
Heb je de stijlen allemaal onder de knie? Dan is het belangrijk dat je ze flexibel kan inzetten. In een situatie die vraagt om duwenergie is het niet effectief om trekenergie in te zetten. En in een situatie die vraagt om de communicatiestijl Stellen bereik je minder snel je doel als je gaat Overreden. Door veel te oefenen ervaar je zelf welke stijl je op welk moment het beste kan inzetten en wat voor jou het beste werkt. Dat leer je in deze training!